Jak wybrać dobry blender?

0
128
Jak wybrać dobry blender?

Blender to niezbędne urządzenie w naszej kuchni. Dzięki niemu gotowanie staje się dużo łatwiejsze. Możemy ich użyć do przygotowywanie wielu posiłków: mas do ciast, kremów, koktajli, smoothie, deserów i napoi. Zatem jaki blender wybrać i na co zwracać uwagę przy jego zakupie?

Blender ręczy czy kielichowy?

Pierwsze pytanie, które pojawia się przy wyborze blendera to jaki typ wybrać – ręczny czy kielichowy? Blendery ręczne są lekkie, poręczne i wygodne w użytkowaniu. Nie są jednak przeznaczone do długiej pracy, ponieważ silnik może się spalić. Natomiast kielichowe są dużo większe i inaczej się je obsługuje – produkty należy wrzucić do misy blendera i dopiero są miksowane. Ich głównym plusem jest większa moc silnika niż ma to w przypadku urządzenia ręcznego. Przygotujemy w nim też większą ilość posiłku. Ich pojemnika mają pojemność nawet 2 litrów. Zazwyczaj posiadają także większej funkcji i możliwości. Taki blender świetnie się prezentuje na blacie kuchennym, jednak zajmuje dużo więcej miejsca niż ręczny. Dlatego decydując się na dany typ blendera musimy się zastanowić do jakich potraw będziemy go najczęściej używać. Rozdrabniacz ręczny może sobie nie porazić z twardymi potrawami takimi jak orzechy czy marchewka.

Dodatkowe wyposażenie blendera

Kupując blender dostajemy w zestawie także równe końcówki. Szatkownica sprawdzi się do cięcia warzyw i owoców, sprawdzi się także przy rozdrabnianiu orzechów labo mięsa. Inną końcówką jest malakser, który będzie idealny do cięcia składników na zupę lub sałatkę. Trzepaczka będzie idealną funkcją dla osób, które kochają desery. Dzięki niej w łatwy sposób ubijemy jajka i śmietanę. Oprócz tego dodatkowe wyposażenia blendy mają także jeszcze inne funkcje. Możemy się spotkać z funkcją regulacji mocy na rączce blendera. Dzięki temu w łatwy sposób będziemy mogli zwiększać i zmniejszać pracę urządzenia. Bardzo przydatka jest również funkcja gotowania, ale występuje jedynie w blenderach kielichowych. Po przygotowaniu produktów możemy ustawić temperaturę i poczekać aż danie zacznie się gotować. Funkcja ta sprawdzi się przy gotowaniu zupy lub innych mniej skomplikowanych posiłków. Jeszcze innym dodatkowym elementem może być tryb pulsacyjny. Tryb ten pomaga dokładnie mieszać składniki, na przemian przyśpieszając i zwalniając. Przydatna, szczególnie latem, jest funkcja kruszenia lodu. Blender powinien mieć mocny nóż, który bez problemu pokruszy lód, np. do smoothie lub drinków. Dzięki tym dodatkowym funkcjom blendery z powodzeniem mogą zastąpić wielofunkcyjne roboty kuchenne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here